Pumpakärnskex - drinktilltugg



Det här är ett smart sätt att använda överblivna äggvitor. Jag brukar samla mina i en tupperburk i frysen. När den är full har jag 6 stycken. Man kan ju inte alltid baka maränger. Receptet kommer från Steiermark i Österrike.

6 äggvitor
100 g socker
1 krm salt
200 g dinkelmjöl
200 g pumpakärnor (det går också med solroskärnor, däremot rekommenderas inte sesamfrön)

Smörj och mjöla två mindre avlånga bakformar eller kanske en brödform. Sätt ugnen på 180°.

Vispa äggvitorna till hårt skum med saltet. Tillsätt sockret, litet i taget och fortsätt vispa. Vänd ner siktat mjöl i flera omgångar och därefter pumpakärnorna. Bred ut formarna och grädda 30 minuter.
Låt kallna.

Efter några timmar eller kanske nästa dag: Skär brödet i brödmaskin ca 1,5 mm tjockt till tunna kex. Bred ut dessa på plåtar och torka / grädda dem ca 10 minuter i 170°. Obs! Håll koll, de kan bli för mörka!

Kommentarer

Populära inlägg